Mitoloji Dünyası

Geçen senenin "Vampir" furyası 2010'da yerini Mitolojik kahramanlara bırakmış gözüküyor. Şubat ayında vizyona giren Percy Jackson & the Olympians filminin ardından bu sene bizi bekleyen Mitoloji konulu filmler arasında "Clash of the Titans" ve "War of Gods" yer alıyor. Hatta "Legion" ve "Prince of Persia" yı da bu katagoriye sokabiliriz. Mitolojinin popülerliğini tekrar kazandığı şu dönemde bu konuyu sevenlere birkaç kitap önerisinde bulunmak istiyorum. (Kitap okumayı çok sevdiğimi de söylemiş miydim?)

İlk kitap, türünde yazılmış en önemli ve kapsamlı klasik olarak kabul edilen Gustav Schwab'ın kitabı "Klasik Yunan Mitolojisinin En Güzel Efsaneleri". Bu kitap 3 ciltten oluşuyor. Birinci bölümde Yunan efsaneleri "Argonotlar", "Herakles ve Oğulları" , "Theseus", "Oidipus", ve "Thebai'li Yediler" efsaneleri anlatılıyor. İkinci bölüm "Troya" ya, üçüncü bölüm ise "Son Tantalidler","Odysseus", ve "Aeneas"a ayrılmış.
Diğer kitap ise Reiner Tetzner'e ait. "Cermen Tanrı ve Kahramanlarının Efsaneleri" dünya edebiyatının büyük ve etkili konuları arasında yer alan Kuzey ve Orta Avrupa'nın tanrı ve kahramanlarıyla ilgili tarih öncesi hikayeleri içeriyor. Eski İskandinav ve Ortaçağ kaynaklarına dayanarak Odin, Thor (kendisi ile ilgili bir film de şu an çekilmekte), Frejya, Siegfried, Gunther ve Bründhild hakkındaki efsanelere yer veriyor.
Son iki kitap ise Neil Gaiman'a ait. Birçok çizgi romanı da kapsayan fantazi ve bilimkurgu yazarı ile tanışmam tamamen tesadüf eseri oldu. 2006 yılında Bodrum'da kardeşimle yaz tatilindeyken plajda yabancı bir turistin okuduğu kitabın kapağı oldukça ilgilimi çekti. Kapak resmini görmüş olmama rağmen ne kitabın ne de yazarın ismini okuyamamıştım. Denizden çıkıp plaja döndüğümüzde ise turistin gitmiş olduğunu gördüm. Döndükten sonra aklıma geldikçe kitapçılarda benzer kitap kapakları arandım durdum. 2008 yılında Remzi kitapevinde "buldum, buldum" çığlıkları ile nihayet kitabın adını ve yazarını öğrendim. Kitabın ismi "American Gods" (Amerikan Tanrıları) ve yazarı da Neil Gaiman'dı. Kitabın konusuna gelince; Yerleşik olarak keşfedilen son kıta olan Amerika'ya inananlarıyla beraber gelen Eski kıtanın binlerce yıllık tanrıları 21. yüzyılda başlarına geleceklerden habersizlerdir. Varlıkları insanların onlara olan inançlarına bağlı olan Tanrılar, insanların son yüzyılda teknoloji bağımlısı haline gelmeleriyle güçlerini kaybetmeye başlarlar. Varlıklarını sürdürmek için televizyon, internet, cep telefonları gibi "Yeni Tanrılar" la savaşmak zorunda kalacaklardır. İskandinav ve Mısır mitolojisine göndermeler de bulunan bu kitabı gerçekten elinizden bırakamadan okuyacaksınız.

Diğer kitap ise aslında "Amerikan Tanrıları"ndan önce yazılmış olan ancak sonradan basılan ve aynı dünyada geçen hatta ortak karakterler içeren "Anansi Boys". Bu kitapta Amerikan Tanrıları'nda yer alan Mr. Nancy'nin 2 oğlu olduğunu öğreniyoruz. Kitap birbirlerinin varlığını yeni öğrenen kardeşlerin birbirlerini tanırken ortak miraslarını keşfedişlerinin hikayesini anlatıyor.

0 Response to "Mitoloji Dünyası"

Yorum Gönder