We are all Lost


Malesef Lost sona erdi. Kimileri için "ehhhh", kimileri için "rezalet" olan finalden sonra çoğumuz hala soru işaretleriyle baş başa kaldık ve malesef bu sefer bizi bir başka şubat ayı beklemiyor. Açıkçası ben finalden nefret edenlerden değilim. Sonuçta senaristler hiçbir zaman her sorunun cevabını vereceklerini de iddia etmediler. Zaten 3. sezondan sonra gizemler, sırlar yaratmaktan vazgeçip adada yaşayan insanlar ve ilişkileri üzerine yoğunlaşmaya başlamışlardı. İyimser olarak bakarsak 6. sezonu güzel topladılar diyebilirim. Pazartesi sabahından beri dizinin açıkta bıraktığı konularla ilgili çeşitli yazılar yazıldı. Ben de bu sorulardan ve olası cevaplardan bazılarını paylaşmak istedim.

* Adadaki ışık kaynağı nedir? Bu kaynak öldükten sonra insanların sevdikleri ile tekrar beraber oldukları (cennet, nirvana vb)yer.
* Dharma'nın işlevi nedir? Dharma da bu kaynağı araştırmak için adaya geliyor, ancak Dharmacılar bilim adamı oldukları için adanın özelliklerini anlayamıyorlar (men of science/men of faith)
*6. sezondaki "Alternatif Hayat" neresiydi ? Alternatif Hayat karakterlerin hayatlarında yaşadıkları en büyük pişmanlıklar ve sorunlarla yüzleşip, arkada bırakmaya çalıştıkları yerdi. (Ben'in kızı Alex'in ölümüne neden olması, Locke'ın babası ile yaşadığı sakat bırakma sorunu, Jin ve Sun'ın bebeklerini geride bırakıp iyi olup olmadığını bilmemeleri, Hurley'nin kazandığı paranın kötü şansa yol açtığını düşünmesi, Jack'in babasının kendisiyle gurur duymadığını düşünmesi vb)
*Jack'in oğlu David gerçek miydi? Malesef değildi. 6. sezondaki ada dışı hayatlarında karekterler hayatlarındaki en büyük pişmanlıkları ile karşı karşıya gelip bununla yüzleştikten sonra bir sonraki adıma (ışığa) geçebildiler. Jack'inen büyük sorunu ise babası tarafından hiçbir zaman takdir edilmemiş olması ve babasının onu yetersiz gördüğü düşüncesiydi. Jack ise bu sorunun üzerinden kendi oğluna iyi bir baba olarak ve gurur duyarak geliyor. Yani "David" Jack'in devam etmesine yardımcı oluyor.
*Dizinin sonunda adadan uçakla kurtulanlar neden kilisedeydi? Jack'in babası bulundukları yerde belirli bir zaman olmadığını söyledi. Yani Kate, Sawyer, Miles,Claire ve Lapidus gerçekten adadan kurtuldular ve hayatlarına geri döndüler. Onlar da daha ilerideki bir zamanda öldükten sonra "Alternatif Hayata" geldiler. Bu sebeple Kate Jack'e çok uzun zamandır görmediğini ve özlediğini söyledi.
Son olarak benim de 6. sezondaki ada dışı hayatları ile ilgili düşüncem, ilk bölümden beri izlediklerimiz Jack'in ölmesinden sonra başladı. Yani insanların uzun süreli geçmişleri yoktu. Örneğin Juliet ve Jack'in bu hayatta evli geçirdikleri yıllar olmadı.
Sonuç olara iyisiyle kötüsüyle bir efsane sona erdi ve ardında yüzlerce soru bıraktı...

1 Response to "We are all Lost"

  1. Kivanc Says:
    26 Temmuz 2010 23:18

    sanirim biten her yeni gercek ustu film ve dizi insanlara bir kez daha hayatlarinin sadece yasadiklari andan ibaret oldugunu ve otesi diye bir sey ya da yer olmadigini hatirlattigi icin hayal kirikligi ile karisik bir kizginlik yaratiyor... bkz. Matrix.

Yorum Gönder